Aktualita z kuchyně jesliček
Od 13. prosince 2014 budeme dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011,o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, zveřejňovat alergeny, které jsou součástí jídel podávaných v městských jeslích. Alergeny budou v jídelníčku označeny číslem, podle kterého snadno zjistíte, která potravina je obsahuje. Viz tabulka níže. Uvedená tabulka bude zveřejněna také na nástěnkách v šatnách dětí.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, ječmen, žito, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z něj
8. Skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena (seznam) a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (Lupina)a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich